Digitale Toetszaal VU – de Ad Valvas heeft ‘m ook ontdekt

Nu de Digitale Toetszaal van de VU klaar is voor gebruik en de grootste technische uitdagingen onder controle zijn, komt de informatiestroom goed op gang en worden stuk voor stuk opleidingen en docenten met hun toetsen en tussentoetsen binnengehengeld.

Afgelopen donderdag 13 maart verscheen een stuk in de Ad Valvas van de VU op de personeelspagina. De Ad Valvas is met haar nieuwe styling en redactionele opzet een goed blad geworden, en met zo’n personeelpagina die aandacht besteed aan de DigiTenT: Digitaal Toetsen in het Groot nog beter natuurlijk.

Het stuk gaat niet over de onder het project liggende business-case en lange besluitvormingstraject. Het stuk gaat niet over de techniek of de organisastie om digitale toetsen te realiseren of de inspanning om een dergelijk systeem logistiek in te passen in bestaande complexe logistieke roosteringsstructuur van een Universiteit. Het gaat ook niet over thema’s zoals het delen van vragenbanken of het realiseren van een cloud-gebaseerde toetsapplicatie. Het stuk legt ook niet een direct verband met de meer abstracte doelen die de VU nastreeft (het verhogen van het studiesucces, het realiseren van de ‘onderwijsagenda’, het behalen van ‘prestatie-afspraken’ met het ministerie, het slagen voor de ‘instellings-audit’, het verhogen van de scores op de NSE).

Het gaat wel over hetgeen een opleiding, docent of student er in praktische zin mee kan doen en bereiken. Redactrice Anita Mussche heeft het goed verwoord. De voordelen voor docenten en studenten staan voorop met een lichte drang om weer eens na te denken over de voordelen van toetsen met gesloten vragen, maar ook de combinatie van toetsvraagvormen en opdrachten specifiek t.a.v. het gebruik van beroepssoftware in toetssituaties. Ik denk dat dat de beste basis is om die meer abstracte doelen die de VU nastreeft uiteindelijk te helpen bereiken.

En ten aanzien van die voordelen nog wat illustratiefs. Er zijn nu al een stuk of wat docenten die toetsen hebben afgenomen in de DigiTenT die dat voorheen in kleine practicumzalen deden. Voor hen is het voordeel evident; de efficiëntie-slag voor hen is heel groot. De geminimaliseerde inspanning voor roostering en surveillance en het (bijna) verdwijnen van angst voor technisch falen. Een rust maakt zich van hen meester heb ik gezien. Het toont m.i. dat de DigiTenT zijn werk doet net als – zeg maar – een iPhone: het ding doet het gewoon zonder er verder over na te hoeven denken. Dat is de ultieme uiting van een perfect ontwerp.

OK, genoeg borstklopperij.

Personeelpagina in de Ad Valvas: http://issuu.com/advalvas/docs/advalvas_60_13/search?q=digitent

Meer informatie over de Digitale Toetszaal VU: http://bit.ly/digitent-vu

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s