Halen studenten van de 2e shift een hogere score als je toetst in 2 shifts?

Onze faculteit der Rechtsgeleerdheid heeft het digitaal toetsen flink omarmd. Ze zien in het online thuis-toetsen en digitaal afnemen van tussentoetsen in de Digitale Toetszaal een manier om studenten actiever te  laten studeren en om meer zicht te krijgen op de inzet van studenten.

Voor één zo’n cursus moeten ongeveer 500 studenten zo’n tussentoets doen. In onze digitale toetszaal passen in één keer 370 studenten, wat betekent dat een dergelijke toets in 2 shifts moet worden afgenomen. Voor elke shift werd 1 uur ingeruimd met daar tussen een half uur pauze.

De docente van de cursus had aangegeven dat het van belang is dat beide toetsen exact hetzelfde zijn om studenten niet te benadelen (en omdat ze dan minder vragen hoefde te maken ;-)). Om het effect dat studenten van de tweede shift al met voorkennis aan de slag gaan (doordat ze contact hebben met studenten van de eerste shift) worden van de toets alle vragen in volgorde gerandomiseerd en ook de volgorde van de alternatieven.

Deze toets is twee weken geleden afgenomen en er waren inderdaad studenten die bij de docente klaagden dat de studenten van de tweede shift zouden zijn bevoordeeld; zij zouden hogere cijfers hebben behaald.

Om deze ‘klacht’ te onderzoeken hebben we een independent samples t-test uitgevoerd op de eindscores van de toetsen. En wat bleek: er was geen significant verschil in scores tussen de twee toetsen. Dat geeft de burger weer wat moed.

t-test

En oh ja. De Cronbach alpha (betrouwbaarheid) van deze toets was 0.62. Dat is nu niet bepaald hoog, maar het betrof slechts een vrijwillige tussentoets met 20 mc-vragen. Acceptabel dus.

Advertisements

One thought on “Halen studenten van de 2e shift een hogere score als je toetst in 2 shifts?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s