Digitale Toetszaal VU – De implementatie begint #ictovu

In een eerdere post heb ik gemeld dat de digitale toetszaal van de VU door gaat. Samen met met collega Ana van Meegen ben ik heel druk bezig om alle faculteiten van de VU te bewegen om de zaal in gebruik te nemen. Het streven is maximale bezettingsgraad tijdens de tentamenweken en zoveel mogelijk opvullen gedurende collegeperiodes.

Het idee om in de zaal te gaan toetsen met multiple-choice toetsen ontvangt twee reakties. De ene reaktie is: “Wij kunnen dat net zo goed en goekoper op papier doen met schrapkaarten”.

De andere reaktie is: “Het zou toch mooi zijn als die toetsen ook via het beeldscherm zouden verlopen. Studenten doen bijna alles digitaal en ook het toetsen moet in dat licht verder gedigitaliseerd worden”. Vaak ontstaat een discussie of de digitale toetszaal ook niet de mogelijkheid zou scheppen om tentamens met zowel gesloten als open vragen aan te bieden (het antwoord is: NATUURLIJK). Docenten die tot nu toe kiezen om alleen met gesloten vragen te toetsen (vanwege de nakijklast van open vragen) zijn juist wellicht over te halen om toch weer een paar open vragen toe te voegen als het nakijken daarvan sneller kan (en dat kan als vragen door studenten via het beeldscherm worden ingevoerd en leesbaar zijn voor docenten). Het toevoegen van open vragen is ook aan te raden om andere redenen. Met name dat studenten dan actiever studeren. Zie ook deze post.

Bij de meeste gesprekken blijkt dat er in ieder geval één groep docenten is die zondermeer graag van de digitale toetszaal gebruik wil maken. Dat zijn de docenten die Methoden en Technieken doceren. Zij zoeken manieren om grote cohorten eerstejaarsstudenten (tussen de 500 tot 900 studenten) te onderwijzen in statistiek en ze tegelijkertijd vaardig te maken in het gebruik van SPSS of MatLab e.d.. Vooral zij zien een goede rol weggelegd voor de digitale toetszaal. Immers, tot nu toe moeten zij zich behelpen in het onderwijzen en toetsen in allerlei kleine computerzaaltjes.

We zijn nu druk bezig om een informatiesite te maken. Van de DigiTenT (ja, dat is de welluidende naam voor het fenomeen). Neem alvast maar een kijkje.

http://goo.gl/22KKQ

Advertisements

One thought on “Digitale Toetszaal VU – De implementatie begint #ictovu

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s