Weer meer toetsen afgenomen met Questionmark Perception VU in 2011

#ictovu #yam Net als vorig jaar hebben we het aantal afgenomen toetsen via Questionmark Perception op de VU in kaart gebracht. Het is interessant om te kijken door wie de meeste toetsen worden afgenomen en of er groei zit in het aantal afgenomen toetsen. Ook krijgen we steeds meer handigheid in het analyseren van deze gegevens waardoor we wat verfijnder kunnen kijken.

Op basis van de analyse van vorig jaar kunnen we zeggen dat er nog steeds groei is. Namen we in 2009 nog ongeveer 173.800 toetsen af, in 2011 is dit gestegen naar ongeveer 216.030. Helaas kan aan de hand van de gegevens niet goed vastgesteld worden welke toetsen summatief zijn (tentamens) en welke formatief (oefentoetsen, interactieve oefeningen e.d.) en welke deels summatief zijn (tussentoetsen die meetellen voor een eindcijfer).

Ook hebben we meer inzicht in het aantal toetsen dat wordt gestart en dat daadwerkelijk wordt beëindigd. In totaal werden in 2011 230.254 maal een toets gestart, maar werden daarvan ‘slechts’ in 193.200 situaties de toets ook helemaal tot het einde toe gemaakt. Het verschil zit vaak bij oefentoetsen die geen einde hebben (je kan oneindig dooroefenen) of oefentoetsen waarbij studenten uiteindelijk niet op de submit-knop willen drukken. Er kan gesteld worden dat het totale aantal toetsen dat geacht kan worden te zijn ‘afgenomen’  inderdaad zo rond de 216.000 stuks ligt. Dat komt neer op zo’n 590 toetsen gemiddeld per dag. Het maximaal aantal toetsen dat op één dag werd gestart bedroeg 6662 toetsen op 24 januari 2011.

Ik vind het een mooie lijst. De groei lijkt wat af te vlakken, ergo: er is ruimte voor meer groei.

Helaas hebben we geen gegevens over het aantal toetsen dat via Blackboard wordt afgenomen, maar deze zouden bij onderstaande aantal kunnen worden opgeteld om de inzet van digitaal toetsen (met gesloten vragen) op de VU nog beter te duiden. En als de inzet van SafeAssign en de toekomstige inzet van bijvoorbeeld Turnitin en andere tools voor het inleveren, en (semi)automatisch nakijken van vragen en opdrachten (denk aan Wiskundetoetsen bij FEWEB of Statistics Quizzes bij FPP via MyStatlab van uitgeverij Pearson), dan worden de beelden nog interessanter.

Ik hoop dat het gebruik de komende jaren gestaag verder zal stijgen en dat de nakende komst van de digitale toetszaal hier aan bij zal dragen.

Advertisements

2 thoughts on “Weer meer toetsen afgenomen met Questionmark Perception VU in 2011

 1. Hoi Silvester,

  Fantastich resultaat. Die digitale toetszaal zal zeker bijdragen tot hoger gebruik van QMP is mijn mening.

  grtz,

  Céjé Barning
  VU

 2. Dag Silvester,

  Ben erg benieuwd naar het pakket van eisen waaraan jullie toetszaal voldoet?

  Hartelijke groet,

  Arnoud van Leuven HBO-Raad

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s