>Digitale verwerking van handgeschreven tentamens – Checkmate van ErasmusMC

>

Gisteren hadden we op de VU een informatie-uitwisselingsbijeenkomst van de VU, ErasmusMC, UMC Nijmegen en Rijksuniversiteit Groningen. De bijeenkomst was gericht op het elkaar informeren over de wijze waarop een digitaal toetssysteem gekozen zou kunnen worden en hoe zo’n systeem onderwijskundig, logistiek, financieel, organisatorisch en technisch ingericht zou moeten worden. Daar leer ik zelf ook altijd veel van. Tot mijn verassing vertelde het ErasmusMC over hun systeem om handgeschreven tentamens via een digitaliseringsslag te gaan beoordelen. Dat systeem hebben ze als sinds 2005-2006 en het werkt daar naar grote tevredenheid. Ik zie een kans voor de VU….. 
Checkmate
Checkmate is het tentamenverwerkingssysteem van de opleiding Geneeskunde. Het systeem is ontwikkeld door de afdeling Medische Microbiologie en Infectieziekten (Erasmus MC). Het voorziet in een scan-, nakijk-, inzage- en archiefprogramma voor de antwoorden op meerkeuze –en open vragen. Verder zijn er koppelingen gerealiseerd met Osiris, TiaPlus (tentamenanalyse programma) en PersInf (personeelssysteem) en is er een managementsysteem gebouwd, waarmee alle processen rond tentamenverwerking kunnen worden gemonitord. In de bijgevoegde PDF-PowerPointpresentatie is achtergrondinformatie over Checkmate te vinden.
De leden van het ICTO Platform geven aan dat checkmate een perfect systeem is om problemen rondom de organisatie van het hele tentamenproces (van voorbereiding tot nazorg) op te lossen. Vanuit het Platform wordt geopperd dat het afnemen van tentamens via de computer nog een extra efficiëntieslag kan opleveren. In de praktijk geeft op dit moment vooral de capaciteit van computerzalen een probleem.
Checkmate wordt de komende maanden verder geoptimaliseerd zodat het begin 2006 werkt op de beoogde manier. Faculteiten die geïnteresseerd zijn kunnen zich daarna bij Erasmus MC melden. Meer informatie over Checkmate is op te vragen bij Roel Verkooyen (r.verkooijen@remove-this.erasmusmc.nl).
Klik hieronder voor meer informatie.

Verslag 8 september 2005: EUR.nl

Advertisements

One thought on “>Digitale verwerking van handgeschreven tentamens – Checkmate van ErasmusMC

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s