Hoe ontwikkel je de perfecte toets – De Citotoets in het Klokhuis!

Het Klokhuis van afgelopen dinsdag 2 februari 2010 was in zijn geheel gewijd aan het ontwikkelen van de Citotoets door … jawel CITO. Presentator Bart geeft de (jeugdige kijkers) een vermakelijk inkijkje in de manier waarop deze toets tot stand komt. Het beslaat een periode van 2,5 jaar voor het ontwikkelen van deze toets. Presentator Bart bespreekt met de ontwikkelaars waar goede toetsvragen aan moeten voldoen. In grappige filmpjes wordt kort ingegaan op manieren om toetsvragen te bedenken en Bart geeft met een eenvoudig voorbeeld aan dat toetsvragen snel ‘onduidelijk’ gesteld kunnen worden. Voor de Citotoets worden de vragen bedacht door ontwikkelteams. De vragen worden aan grote cohorten ‘proefleerlingen’ voorgelegd om te bepalen of de vragen gemakkelijk of moeilijk zijn (gerelateerd aan de verschillende niveaus) en of de vragen goed onderscheid maken tussen de ‘weters’ en de ‘niet-weters’. Er wordt gebruik gemaakt van IRT-methoden om daar uitspraken over te doen, wat je mooi kon zien op de schermafbeeldingen tijdens het filmpje.

Iets vergelijkbaars kan gezegd worden over de centrale examen van voortgezet onderwijs. De Centrale commissie voor de Examens (CvE) heeft als taak deze examens te ontwikkelen en organiseren. De examenprogramma’s van de minister worden vertaald naar concrete toetsen en examenopgaven. Al die examens moeten op een faire manier laten zien wat leerlingen kunnen. Ook daar worden voor elk vak door commissies van deskundigen op hun vakgebied uiterst zorgvuldige toetsen ontwikkeld. En dat wordt weer gedaan door  … jawel CITO.
Het kost wat, maar dan heb je ook wat … Kom daar eens om in het Hoger Onderwijs?

Get Microsoft SilverlightOf bekijk de flash versie.

Advertisements

One thought on “Hoe ontwikkel je de perfecte toets – De Citotoets in het Klokhuis!

  1. Misschien dat het SURF-programma Toetsing en Toetsgestuurd Leren wel voor een impuls kan zorgen om gezamenlijk toetsen te ontwikkelen in het hoger onderwijs? Het lijkt zo voor de hand te liggen om het niet allemaal zelf te willen doen, maar dat is wel de praktijk die we vaak zien nu.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s